18jan 2018
Terug naar het overzicht
Mensen die een ernstige voedselinfectie oplopen van een
specifieke salmonellabacterie, hebben tot drie keer meer kans op
het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit een recent onderzoek van
het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Rijksinstituut
voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Antoni van
Leeuwenhoek en het VU medisch centrum in Amsterdam.
Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke
tijdschrift PLOS ONE. "Even ter vergelijking: rood vlees eten geeft
een 1,2 keer hoger risico op het krijgen van darmkanker", zegt
Sjaak Neefjes. Hij is hoogleraar Chemische Immunologie van het
LUMC. Het gaat om een besmetting met Salmonella enteritidis, een
bacterie die voorkomt op kipproducten en rauwe eieren. "Als je je
eten goed verhit, is er niks aan de hand."
Landelijk onderzoek
Neefjes buigt zich al langer over de vraag of
salmonellabacteriën de kans op kanker vergroten. Hij liet eerder
zien hoe salmonella gezonde cellen in kankercellen omzet en heeft
dat bij proefdieren herhaald. Hier zag hij hoe die darmkanker
kregen na een grote infectie met salmonella. Dat vormde voor hem de
aanleiding om een nieuw, landelijk onderzoek te starten.
Daarbij is gekeken naar de gegevens van zo'n 160.000
darmkankerpatiënten, van wie ongeveer 30.000 mensen eerder
voedselvergiftiging opliep door een salmonella-infectie. "Die
mensen zijn flink ziek door zo'n infectie, gaan naar de huisarts of
medische specialist en krijgen dan de diagnose 'salmonella'. Het
RIVM houdt bij hoeveel Nederlanders ziek worden door deze
bacterie", legt Neefjes uit. Deze gegevens zijn met hulp van het
Centraal Bureau voor de Statistiek gekoppeld aan de database
van de Nederlandse Kankerregistratie, waarin wordt bijgehouden hoe
vaak verschillende vormen van kanker voorkomen in Nederland.
Eerder onderzoeken
Wat bleek? Een gediagnostiseerde infectie met Salmonella
enteritidis maakt de kans dat iemand darmkanker krijgt tot drie
maal groter. "Dit is een belangrijke vinding met veel
consequenties, maar moet zorgvuldig gebruikt worden. Het is immers
altijd mogelijk dat er een andere reden is voor dit verband,
alhoewel wij die niet gevonden hebben", aldus Neefjes. Daarom gaan
hij en zijn collega's eenzelfde soort onderzoek uitvoeren in het
buitenland om de Nederlandse bevindingen te bevestigen. De uitkomst
hiervan is van belang voor de Gezondheidsraad, het adviesorgaan dat
vaststelt wie voor screening op darmkanker in aanmerking komt.
De publicatie is te lezen op website van PLOS ONE